понеделник, 26 октомври 2009 г.

6 широко разпространени заблуди за паразитите



В съзнанието на българския стопанин на домашен любимец битуват "митове и легенди" относно диагностиката, лечението и профилактиката на паразитните заболявания при домашните животни. Е, не всички стопани са такива, но мнозинството от тях робуват на някакви измислени правила в медицината.


  1. "Моето куче (котка) няма бълхи - аз го проверих вчера." - Бълхите са изключително малки и подвижни паразити, а броят на космите на кв.см при домашните любимци е изключително голям. Опаразитяването (инвазията) с бълхи става видима, едва когато тяхното количество по козината на животното нарастне значително. Единствения сигурен начин да се твърди (и това твърдение да е вярно, разбира се!), че едно животно няма бълхи, е то да е обезпаразитено и защитено с подходящ препарат в подходяща доза.
  2. "Моето куче (котка) няма глисти (тения) - "акото" му е нормално." - Вътрешните паразити (популярно наречени глисти, тении, метили и др.) не напускат спонтанно своя гостоприемник в повечето случаи, освен ако не бъдат "принудени". Известни са два начина да разберем има ли вътрешни паразити. Да ги "принудим" да излязат навън, с други думи да обезпаразитим животното, разбира се с подходящ препарат в подходяща доза. Другия начин е изследване на изпражненията за наличие на яйца на паразити, но той е по-несигурен.
  3. "Защо да обезпаразитявам моето куче (котка) - те не излизат от къщи?" - Защото те имат непряк контакт с външната среда, осъществен от техния стопанин. Иначе казано, стопанинът внася в жилището яйца на паразити, които неизбежно полепват по неговите дрехи и обувки, когато той ходи по улицата. Оттам нататък заразяването е лесно.
  4. "Ние сами можем да извадим кърлеж, като го въртим само в еди-коя си посока или като го намажем с еди-какво си." - Хоботчето на кърлежа няма резба и не се "развива" нито по, нито обратно на въртенето на часовниковата стрелка. Отстраняването на жив кърлеж по този начин крие риск от откъсване на главата му и заразяване на животното и/или стопанина с трансмисивна инфекция. Мазането на кърлеж с олио, нафта, мас, ацетон и др. причинява запушване на дихателните му отвори и "повръщане" на кръв, заразяваща любимеца ви с това, което паразита пренася. По-безопасно е цялата манипулация да извърши специалист.
  5. "Аз съм привърженик на хомеопатията и обезпаразитявам любимеца си със своите хомеопатични лекарства" - Повярвайте ми, на паразитите хич, ама хич не им пука за "паметта на водата"; те си съществуват мирно и спокойно в и по животинката, въпреки "вярванията" на стопанина.
  6. "Профилактично давам семки от тиква, чесън, лук и др. подобни "бабини" средства" - Духове и вампири може и да гони чесъна, но глисти едва ли. В допълнение и чесънът, и лукът са отровни за кучето и котката.
Тук е мястото да се отклоня за да представя диалог със стопанка на котка.
- С какво обезпаразитявате?
- Даваме семки от тиква.
- ??? Действат ли :-) ?
- Да разбира се, много сме доволни.
- Как разбрахте, че действат?...
Получих отговор като по точка 2 :-).
Има и други, но тези са най разпространени. За глупостите относно "кучешката тения" и токсоплазмозата ще има отделни статии.

3 коментара:

  1. Не знам дали това са заблуди или на някои просто им свиди да дават пари за животното си. Моята комшийка и рог от носорог би дала на котката си, стига това да и спести двата лева за хапче от ветеринаря.

    ОтговорИзтриване
  2. Профилактично давам семки от тиква, чесън, лук и др. подобни "бабини" средства

    Не знам кой с всичкия си ще набута лук на кучето. Навярно след това следва диета от черен шоколад :)

    ОтговорИзтриване
  3. LaSombra, познавам лично една жена, която лятото прави на кучето си (пекинез) салата от домати, краставици и лук. За тараторите, които много стопани се чувстват длъжни да дават на кучетата си лятно време - по-добре да не говоря.

    ОтговорИзтриване