петък, 13 ноември 2009 г.

Настройване на видеокарти NVIDIA под Linux


Тази статия би трябвало да е да е свързана с лицензите, българите и закона. По-късно ще се занимаем и с това. Мисля, че това за което днес ще пиша е по-полезно.
Повечето Linux дистрибуции пристигат при нас с предваритено инсталиран 2D свободен драйвер (ако има такъв изобщо) или с грешно конфигуриран комерсиален 3D такъв. Е, не е при всички, но ... 2D драйвера е достатъчен за обикновени занимания като ровене в нета, офис и други подобни. За по-сериозна работа или игри ни е нужно 3D ускорение с "пуснат" OpenGL. На мен преди три години ми се случи, с чисто нов компютър, да нямам графична среда под Debian и поизчетох доста литература по въпроса. Има много начини да се справите с този досаден проблем (това му е хубавото на Linux - винаги има много пътища, по които да тръгнете и пак да имате резултат). Повечето от тях обаче не сработиха при мен поради някаква причина, която така и не ми се изясни. Представям среден и лесен вариант да инсталирате  комерсиален драйвер на NVIDIA върху Дебиан-базирани дистрибуции.

Изтегляте си подходящия за архитектурата, която ползвате драйвер от сайта на NVIDIA.

Инсталирате module-assistant, gcc, g++, nvidia-kernel-common.
#apt-get install module-assistant gcc g++ nvidia-kernel-common
Проверявате за ъпдейти на module-assistant
#m-a update
Подготвяте модула на ядрото за компилация, инсталирайки header - ите на вашия кернел в момента.
#m-a prepare
Премествате се на друга сесия с Ctrl+Alt+F1-6, логвате се като админинистратор и спирате мениджъра на прозорци.
#/etc/init.d/kdm (или gdm) stop
Стартирате инсталатора на драйвера
#sh NVIDIA-Linux........(както там се казва във вашия случай)
 Следвате стъпките и сте готови. Остана само да рестартирате.
#reboot
При зареждане на мениджъра на прозорци ще видите познатото лого на NVIDIA. Драйверът всъщност инсталира и програма за настройки nvidia-settings, служеща за по-лесната му конфигурация в графична среда.

Има и друг, още по-лесен начин, който използва хранилища и скриптове от Sidux, но ако не сте достатъчно опитни с "миш-машите" от дистрибуции не е препоръчителен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар