вторник, 5 януари 2010 г.

За българите и глупостите в Мрежата.



Първа статия през новата година - обща за двете теми на този блог.
По мои скромни наблюдения, в България, най-често срещаната професия е... ЛЕКАР. Някъде около 7 милиона българи я практикуват. То не са "професионални съвети", размяна и предписания на лекарства, профилактика на епидемии... По-малобройни са ветеринарните лекари - около 4 милиона, следвани от IT специалистите - само 1милион. Ще кажете - От къде са тия измислени данни? Направете си следният експеримент кажете на 10 човека, че ви боли глава; на други 10 кажете, че котката ви има бълхи и на още 10 - че имате проблем с компютъра. Ще е интересно колко професионални съвета ще получите?
Мисълта ми беше за глупостите в мрежата
  1. Свински грип - стотици статии изписани от хора, нямащи нужното образование. Естествено пълни с глупости, грешни факти и изводи.
  2.  Домашни любимци - ох, болна тема са тези неща в мрежата - кокали за възпалени анални жлези; "защо не трябва да се ваксинира?"; нашийници за котки; сезонност, цикличност и начини за инвазиране с паразити; бездомните кучета и начините са решаване на проблема и много други теми във форуми, статии в блогове и сайтове.
  3. Linux - безсмислени упътвания за администрация, които никой не е проверил дали работят. Пример: при отсъствие на графична среда (спрян Х) се пише команда:  sudo gedit /etc/apt/sources.list !!! Какъв gedit, бе хора??? Нали няма графика и ще инсталирате тепърва видеодрайвер? . Вероятно нещата при администрацията на MS Windows стоят по подобен начин. Там нямам поглед обаче.
Сега да ви дръпна една статия за двигателите с вътрешно горене, че да видят тия, където им е професия какви глупости могат да се напишат. И да се замислят какво пишат по въпросите които не разбират.
Интересно е, че има блогъри, които са се позабравили и се мислят за всичкознаещи. Седят и обясняват на шофьора за кормуването,  на журналиста - как се пишат статии, на IT специалиста за SEO, на политика за политиката и на мен за котки и кучета. Нищо лошо няма в това. Лошото става  когато някой повярва на псевдоспециалистите. Днес евтаназирах една котка, жертва на "блого-форумни" разбирачи.

*на снимката - куче с алергия към бълхи третирано в домашни условия, по форумни съвети за екзема!!!

6 коментара:

  1. Което си е така - така си е!
    Радвам се, че се намери един човек да го напише накрая.

    ОтговорИзтриване
  2. Ч.Н.Г. първо... !
    Нещата с администрацията на Microsoft Windows стоят още по-зле, поради closed-source-естеството на самата система и неясната и недостъпна информация... Малко като маймуната с разноцветните бутони и портокала...
    Не, че в Linux, при достъпността на цялата информация няма подобни ситуации - става еди как си, ама защо, няма кой да ти каже (като в любимата ми ALSA)
    :D

    ОтговорИзтриване
  3. За псевдо специалистите си прав, а има и един мнооого популярен, който не спира да бълва по различни теми и има безкритична публика която му генерира самочувствие с всеки клик :)
    Истината е, че ако имаш мозък да анализираш информация и имаш достатъчно познания може и да напишеш една свястна статия по тема, която те вълнува и без да си дипломиран специалист.
    За съжаление просто много хора изказват личното си мнение с тон на поучение и самочувствие за меродавност, което освен комичен ефект друго не постига. Ентусиазмът пък винаги е обратнопропорционален на компетентността. При коментарите особено много.
    Това за Х-а ме изкефи, нещо като "Mouse not detected. Click OK to continue".

    ОтговорИзтриване
  4. This paragraph is in fact a pleasant one it assists new net users, who are wishing for
    blogging.

    Visit my website :: inspirational quotes tumblr blogs

    ОтговорИзтриване
  5. Nevertheless, it's many sophisticated capabilities that are similarly attractive.
    I believed I really could be great at this game recently began and not.
    Fire requires cloth and wood to make.

    Review my blog post - http://bestcandycrushcheats.weebly.com/

    ОтговорИзтриване
  6. Beardies need this to regulate their own body temperature. (NASDAQ:NUAN) reported that its Dragon Dictation and
    Dragon Search applications for the i - Phone, i - Pod touch and i - Pad are available for free in the Czech Republic and Romania
    App Stores. You will find out about his life as an indie dev, the thing it DRM and piracy, plus much more.


    Here is my blog post: dragon city hack unit special dragon for free

    ОтговорИзтриване