сряда, 22 септември 2010 г.

"Отпуската" свърши!

Отпуска - малко пресилено. По-скоро много задължения и никакво време за личен живот. Понеже писането тук не е част от служебните ми задължения, блога остана на заден план. Както и планираната ми почивка, за съжаление. Фалита на фирмата, в която работя, също се отлага. За радост! Както и да е - случиха ми се нови неща - кое приятно, кое не. Няма да занимавам никой с подробности.
А сега по темата:
Какво важно се случи в света на Linux през изминалото време?

Излезе Ubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx. След 18 дни да очакваме и Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat. Така поне е официално обявено на сайта им.

Излезе Fedora 13.

Проекта sidux беше прекратен поради финансови претенции и претенции относно името между фондацията sidux e.V и разработчиците. В момента sidux e.V притежава правата върху името sidux, продължава да приема дарения, но пък не разработва нищо (б.а. не само в България се правят простотии!). От своя страна Stefan Lippers-Hollmann (slh),  Niall Walsh (bfree) и компания основаха нова дистрибуция разработвана от съвсем същия екип - aptosid. Sidux е мъртъв, да живее aptosid.
Почти веднага след това от aptosid обявиха излизането на aptosid 2010-02 "Κῆρες", включваща kernel 2.6.35.4 (отново великолепна компилация на slh), X.org 7.5, KDE 4.4.5 и още много модерен софтуер от Debian sid, както е била на 13.09.2010 г.

На 06.08.2010 г.  от Debian обявиха -  Debian 6.0 Squeeze frozen? С KDE 4.4.5 и постоянните бъгове на Akonadi и Nepomuk??? На къде ли отива Dr. Stefano Zacchiroli? Дали няма да доживеем да видим Debian stable подобен на Ubuntu? Толкова модерен и точно толкова нестабилен? Тези въпроси си задавам аз. Навярно повечето любители на най-голямата Linux-дистрибуция също.
Ще поживеем, ще видим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар