четвъртък, 7 януари 2010 г.

Sidux Moros 2009-4 ...или как се пуска рилийз на 31.12.2009 г.


Гераманците са си работохолици, то е ясно на всички. Докато останалите дистрибуции поспряха дори с ъпдейтите по празниците, служителите на Sidux e.V. ни зарадваха с чисто новичък рилийз точно на 31.12.2009 г. За Linux-почитателите и най-вече за Debian-почитателите това си е голям новогодишен подарък. Аз, като голям традиционалист и любител на спокойствието си оставам със стабилния клон на Debian Lenny, а Sidux Moros тествах във Virtual Box. За любителите на хиперновото, крещящото и нестандартното ще обобщя последните изменения:
 1.  Debian Sid  както е бил на 31.12.2009 г.
 2.  Ядро Linux kernel 2.6.32.2
 3.  Графична среда KDE 4.3.4
 4.  Интернет браузър Iceweasel 3.5.6
 5.  Файлова система  Ext4
 6.  Мениджър на зареждане  GRUB 2 по подразбиране
 7.  X.org 7.4 (xserver-xorg-core 1.6.5)
 8. ...много други промени които можете да тествате след като изтеглите  Sidux 
Да добавя - версията е кръстена на Μόρος - древногръцки бог на съдбата. Защо ли?
Честит нов Sidux на всички почитатели на тази приятна и модерна дистрибуция!
П.П. Сега ще ме извините. Трябва да ъпдейтна едно нетбукче за което бях писал по рано.
П.П.П. Да не забравя: Алиса, новата версия се държи прекрасно! Спокойно гаси Х-а ...and execute:
#apt-get update
#apt-get dist-upgrade
П.П.П.П. Честит празник на всички именници!

3 коментара:

 1. Внимавай с ъпдейтите, @assassin! Sidux се ъпдейтва само по един единствен начин - ползва се apt-get и то само без графична среда (на загасен xorg). И ъпдейта се прави с командата apt-get dist-upgrade, а не apt-get upgrade, както е при останалите Дебиан-базирани дистрибуции. В противен случай се чупи и ще преинсталираш! Хубавото е, че с дистрибуцията идва прилично упътване на български. А и още един съвет - ако инсталираш версия на български да знаеш, че под конзола и на входа си на БДС клавиатура (сменя се с Shift+Alt). Успех!

  ОтговорИзтриване
 2. Спомням си че sidux се ъпдейтваше много лесно, бъзо и приятно и имаше удобен скрипт за целта писан специално за дистрибуцията. Организацията беше великолепна. Жалко, че поддръжката за драйверите на ATI не беше достатъчно добра в основното ядро на първите дистрибуции, това на мен ми помогна да си счупя безнадеждно моята.

  ОтговорИзтриване