сряда, 25 ноември 2009 г.

Хранене на кучета и котки с кости или както обичат някои да ги наричат - КОКАЛИ


Масово явление в България, за съжаление.
Костите са отпадък от храната, като за нас, така и за нашите любимци. В природта животните не ги консумират, но в домашни условия те нямат друг избор. Ползи от даването им няма. Вредите обаче, които могат да причинят са много. Ето само една малка част от тях :
  • Счупване на зъби и наранявания по лигавицата на устната кухина, езика и венците.
  • Нараняване, често и разкъсване на хранопровода и стомаха.
  • Превъртане на стомаха и червата.
  • Запушване (непроходомост) на червата - пълно или частично.
  • Нараняване и възпаление на аналните жлези.
  • Нарушаване на минералния баланс на храната, с последващите от това метаболитни нарушения.
Стопаните, даващи кости на животните си да се чувстват поканени на гости при мен. Ще им бъде пуснато за забавление видео с умиращи кучета и котки, хранени с "полезните" кости. Ще бъдат и богато нагостени с отпадъците от нашата храна (те така си гощават любимците), а именно с обелки от салам и луканка, дребни, но пък добре сварени кокалчета, винена кал и патоки. За вегетарианците предлагам обелки от краставица (и те са полезни - богати са на витамини).

7 коментара:

  1. Уби всичко детско в мен. Все съм си мислил, че най-големия деликатес за кучетата са кокалите. И все си спомням милите гледки на кодедните кланета дето кучетата прощъкляват от радост и лакомо отмъкват всеки кокал. Добре, че нямам животинки, щял съм да ги уморя отдавна.

    ОтговорИзтриване
  2. Ами това е идеята на този блог - да убива детското, да развенчава заблуди...Днес убих детското и у един сектант на микромеките. Показах му какво може Дебиан, сравнен с любимата му ОС на една и съща машина.

    ОтговорИзтриване
  3. Хм, не знаех това и аз. Спирам с тази порочна практика, благодаря за съвета.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за статията.Отдавна знам, че костите са вредни, но съседката ми от горния етаж е твърдо убедена, че куче без кокал не може. Дотолкова, че тази година на Великден цъфна у нас с чиния агнешки кости и думите "специално ги запазих за твоето куче". Усмивката и се стопи много бързо и оттогава отношенията ни доста охладняха, явно реши, че не съм оценила жеста. Следващият "експерт", който се опита да ми черпи животните с боклуци ще бъде заставен да прочете тази статия, а може да му предложа и някоя обелчица.:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Алиса, хората го правят с такъв кеф, наистина си мислят, че ти услужват. Затова приеми жеста, пък после ги хвърли.
    Има много варианти за злополука с кост. На моето куче му се заби една в слюнчената жлеза и стана яко възпаление. Големи мъки бяха, докато се оправи.

    ОтговорИзтриване
  6. и аз не знаех че кокалете са опасни и давах на кучето спецеално ги купувах и варих с ориз но един ден кучето се умъруши 3дни беше болен беше с запек вета му даде рициново масло и инжекция май доста солено ми излязоха кокалите и от тогава Спартак не е видял кокали

    ОтговорИзтриване
  7. Според мен е доста неправилно това да сложи като храна за тези животни.По скоро кокалите е да си пилят ноктите или там какво правят, но не и като храна.Може би като десерт да им се сложи кокал с който да си играят лижат и всичко това,което сме виждали.Не съм имала подобен домашен любимец и само предполагам.Радвам се че ни пишете и се надявам и за на пред да ни информирате.Интересно ми е какво ще кажете за малките зайчета.

    ОтговорИзтриване