петък, 26 март 2010 г.

Как да изберем сайт?...OpenSource CMS, Commercial CMS или флаш "боза"?

Отдавна не съм писал в този блог, позарязах го! Което е жалко. Имах проекти обаче, които отнеха голяма част от оскъдният ми времеви ресурс. Тази статия няма да е нито за Linux, нито за животните и техните болести, но се надявам да е интересна и полезна.

От известно време ми се налага да проучвам и преглеждам изключително голям набор сайтове в мрежата, както и фирми, които се занимават с изработката им. Какво се предлага на пазара в момента? Почти всичко. Каква е разликата в цените? Огромна - от 100 лв. за изработка на статичен сайт (най-често един индекс с наблъскани в него мърдащи картинки наречени "флаш") до няколко десетки хиляди лева за портал. Каква е разликата в качеството? Неизмерима. Смятам да обясня основните предимства и недостатъци на някои видове сайтове.

Флаш-сайтове. Представляват нискобюджетно решение (по-скоро нерешение) на вашето представяне в мрежата. Състоят се почти изцяло от един анимиран файл, който мига, святка и звъни докато гледате сайта... е ако ви е бърза връзката - иначе е възможно да чакате сайта да се зарежда цяла вечност.
Предимства:
  1. Евтини 100 - 200 лв.
  2. Бързо и лесно се изработват - за около 2 дни
  3. Мигат, святкат и свирят - красиви са по мнението на деца до 12 годинки (на хора останали на това ниво на умственото си  развитие - и до по-късна възраст :) )
Недостатъци:
  1. Бавно зареждат
  2. Несъвместими с повечето браузъри на стари машини
  3. Дразнят потребителя и не работят при разместване
  4. Повечето имат начална страница (интро), която допълнително затруднява потребителя
  5. Трудни (според мен - невъзможни) за СЕО (оптимизация за търсещи машини)
  6. Още много други
Резюме. Силно не се препоръчват, особено за сериозен бизнес! Обикновено се изработват от "художници на хартиен СПАМ", наричащи се с гръмките имена Дизайнерски къщи, Рекламни агенции и други подобни, както и от "гаражни хакери". Подходящ сайт за вашето дете (е, ако е малко де).

Сайтове, базирани на OpenSource CMS. Системи за управление на съдържанието с отворен код (да не се чете БЕЗПЛАТНИ). Съществуват множество такива системи, като повечето са безплатни. Написани са на различни езици (най-често PHP). Предлагат лесна промяна на съдържанието и за непрофесионалисти. Общото за тази група е, че кодът е отворен и лицензът на системите позволява той да бъде адаптиран към съответните нужди на клиента. За повечето такива системи се пишат огромен набор плъгини, които допълнително увеличават функционалността им.
Предимства:
  1. Сравнително евтини - особено за функционалността която предлагат - цени от 400 лв. нагоре
  2. Изчистен от грешки код
  3. Лесни за персонализиране
  4. Пъргави - бързо зареждат и изискват малко процесорно време
  5. Лесни за СЕО (оптимизация за търсещи машини)
  6. Напълно съвместими с повечето браузъри
Недостатъци: Практически нямат. Да се има предвид възможността някоя организация предлагаща OpenSource CMS да ви осъди за нарушаване на лицензни права поради умишлена грешка на уеб-мастъра (непозволено ребрандиране на сайта!)
Резюме. Може би една от най-конкурентните групи в бранша. Сайтове базирани на OpenSource CMS са подходящи както за личен блог така и за огромен портал.


Сайтове, базирани на Commercial CMS. Платени системи за управление на съдържанието със затворен код. Най-често се пишат индивидуално според нуждите на клиента. Предлагат лесна промяна на съдържанието и за непрофесионалисти. Общото за тази група е че кодът е затворен, а лицензът - комерсиален. Това означава, че системата не може да бъде реадаптирана в последствие, освен от създателя си.
Предимства:
  1. Писани само за вас (най-често, но не винаги)
  2. Сравнително пъргави - бързо зареждат и изискват малко процесорно време
  3. Напълно адаптирани спрямо вашите нужди - без излишни модули и плъгини
  4. Лесни за СЕО - с условие оптимизацията да се извърши от този който е програмирал сайта. В останалите случаи не е толкова лесно
  5. Липса на проблеми с лицензи и права
Недостатъци:
  1. Не дотам изчистен от грешки код като при OpenSource CMS
  2. Скъпи - цени от 1500 лв. нагоре
  3. Понякога се изработват от непрофесионалисти, което може да доведе до редица главоболия в последствие
  4. Непозволено реадаптиране от трети лица
  5.  СЕО (оптимизация за търсещи машини) трябва да се извърши от човек, познаващ кода точно на дадената система
Резюме. Подходящи предимно за големи компании със строго специфични изисквания. Много да се внимава кой изработва сайта и кой после ще го оптимизира!

4 коментара:

  1. За flash site-овете не си прав. Разгледай портфолиото на pirogov.ru . Просто ти лиспва опит с добре направени flash сайтове.

    ОтговорИзтриване
  2. Полезно местенце, особено за по-грамотните (какъвто аз, за мое съжаление, не съм)! Лично на мен щеше да ми бъде много полезно, ако в някоя от статийките тук обясните най-подробно (стъпка по стъпка, като за пълни невежи, какъвто съм аз!) - как се поставя видим от всички брояч в личен блог в "blogspot.com". Предполагам, че не само аз, а и мнозина други не са успели да се справят с подобна задача и токива сведения биха им били особено полезни.

    Успехи!

    ОтговорИзтриване
  3. Зоомастър, почна много островержно. Защо спря да пишеш?

    ОтговорИзтриване
  4. Направили сте доста добро прочуване.Преди време и на мен ми се наложи да търся в различните мрежи сайтове и да гледам цените за направата им.Беше свързано с дипломната ми работа.Днес свиждам, че за един сайт са нужни само около 90 лева и вече имаш главна страница с няколко под главни,което мен лично ме устройва идеално, особено ако става дума за по малка фирма.Няколко странички стигат, за да разбере потребителя какво предлага и вече да отиде на място.

    ОтговорИзтриване