петък, 24 септември 2010 г.

Защо Linux? Защо Debian? Защото с конзола е лесно! | Монтиране на виртуален диск .iso

От днес започвам серия микро-статии в които ще се пускат скриптове (на bash, естествено :) ). Целта на статиите е да са полезни на начинаещите Linux-потребители, както и да представят красотата и простотата на командният ред в Linux. За разлика от познатата ни силно комерсиална бълвоч, тук, за повечето прости действия не се нуждаем от специален third-party софтуер (в повечето случаи платен).

Deamon Tools за Linux??? Това гласят заглавията в не един български и международен форум. На кого е нужен Deamon Tools в Linux, питам аз. Комерсиалната програмка се замества от непретенциозната команда mount. Форматът и за монтиране на виртуално DVD или CD, или който и да е .iso файл е следният:

#mount -o loop 'път/до/.iso' 'път/до/папката/за/монтиране'

Демонтирането или "изваждането" на виртуалното DVD или CD се извършва по следният начин:

#umount 'път/до/.iso'

Лесно и ефективно нали? Любителите на графичния начин винаги могат да ползват и безплатния AcetoneISO, но конзолният вариант винаги ще си остане най-лесния и бърз начин.

2 коментара:

  1. Напълно съгласен и аз така го ползвам, но многократно ми е задаван въпроса и въпреки, че ни ги ползвам мисля полезно да има графични изгледи, като например това дето вкараха в Гном с едно щракване да го монтира, смятам за много удобно и редките случаи, когато съм на Гном, дори аз го ползвам.

    ОтговорИзтриване
  2. А да забравих да кажа- похвална инициатива! Общността има нужда от такива неща.

    ОтговорИзтриване